manieren om met hoogbegaafdheid om te gaan

Als je een kind hebt met een hoger intelligentieniveau dan gemiddeld, dan kan begeleiding van hoogbegaafde jongeren helpen hiermee om te gaan. Kinderen die hoogbegaafd zijn voelen zich vaak anders dan de rest en dat, in combinatie met bepaalde factoren in het leven, kan ervoor zorgen dat ze niet weten wat ze met hun intelligentie aan moeten. Het is zaak om van dit talent iets positiefs te maken en jouw kind te laten zien dat het een gave is en geen vloek. Soms is begeleiding van hoogbegaafde jongeren dan dé manier om hier mee verder te gaan.

Begeleiding van hoogbegaafde jongeren

Iemand die zelf niet hoogbegaafd is, of die hier geen studie voor heeft gevolgd, kan niet begrijpen wat er in de gedachten van de hoogbegaafde jongeren omgaat. Daarom is professionele begeleiding van specialisten zo belangrijk. Zij gaan met je zoon of dochter praten en samen bepalen jullie welk doel bereikt moet worden. Alles wordt dan besproken, van problemen op school tot wat hen juist motiveert. Vaak zijn hier geen pedagogen, therapeuten of psychologen voor nodig, maar is praktische en doelgerichte begeleiding net zo effectief.

Welke problemen komen hoogbegaafde jongeren tegen?

Hoogbegaafde kinderen en jongeren voelen zich vaak anders dan de rest. Dat komt doordat er weinig andere mensen zijn die denken zoals zij denken en de dingen zien zoals zij ze zien. Daardoor kunnen de volgende problemen ontstaan.

manieren om met hoogbegaafdheid om te gaan
  • Abstract vóór emotioneel: hoogbegaafde kinderen kunnen abstracte begrippen zoals liefde, de dood, geweld en seks al heel vroeg begrijpen. Tegelijkertijd hebben ze niet het emotionele vermogen om daar mee om te gaan en het te verwerken. Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich dus eigenlijk asynchroon.
  • Kritisch en perfectionistisch: veel hoogbegaafde kinderen en jongeren zijn bijzonder kritisch en perfectionistisch. Dat zijn ze niet alleen naar anderen, maar ook naar zichzelf. Dit levert frustraties op en ook het gevoel een zeurpiet te zijn of lastig relaties op te kunnen bouwen.
  • Hypergevoelig: spanningen in de ruimte, aanwijzingen of lichaamstaal worden door hoogbegaafde kinderen en jongeren bijzonder goed opgepakt. Tegelijkertijd hebben ze een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hierdoor voelen hoogbegaafde jongeren zich vaak afgewezen en gekwetst.
  • Langzaam: als je hoogbegaafd bent, dan overdenk je alles. Dat heeft als gevolg dat hoogbegaafde kinderen vaak als langzaam overkomen. Niemand weet dat ze dan juist in hun hoofd een uitgebreide interne dialoog aan het voeren zijn en alle mogelijke scenario’s van een situatie beoordelen. 
  • Niet kunnen leren: een aantal van de hoogbegaafde kinderen hebben problemen met leren. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat komt doordat ze dit nooit hebben moeten doen. Ze hebben zoveel intelligentie dat ze niet weten hoe ze dit moeten gebruiken en toepassen. Daardoor komen veel hoogbegaafde kinderen op latere leeftijd in de problemen op school.

Omgaan met een hoogbegaafd kind

Is jouw kind hoogbegaafd, dan is een afspraak met een bedrijf dat begeleiding van hoogbegaafde jongeren organiseert een goede eerste stap. De mensen die daar werken hebben ervaring met hoogbegaafde jongeren en kunnen een persoonlijk plan maken voor jouw kind. Laat je kind vervolgens elke week of elke twee weken een uurtje met zo’n begeleider spreken en doe dit zelf ook. Jij kunt namelijk ook het één en ander doen om je kind te helpen. Blijf altijd emotioneel betrokken en geef je zoon of dochter de tijd om iets uit te leggen. Forceer ook geen hoge cijfers of een hoge opleiding omdat hij of zij hoogbegaafd is. Probeer je kind te blijven prikkelen zodat deze zich niet gaat vervelen en stimuleer in plaats van straf geven. Als laatste is het erg belangrijk dat je in contact blijft met de school en hier regelmatig over praat. Onder begeleiding kunnen hoogbegaafde jongeren veel beter meekomen.

Hoe herken je hoogbegaafdheid?

Een vroege diagnose van hoogbegaafdheid bij kinderen helpt zodat ze van jonge leeftijd af aan de juiste begeleiding kunnen krijgen. Veel begeleiding van hoogbegaafde jongeren kijkt terug op de manier waarop hier tijdens de jeugd mee om is gegaan. Hoogbegaafde kinderen herken je doordat ze creatief, nieuwsgierig en gevoelig zijn. Ook hebben ze minder slaap nodig, trekken ze veel naar oudere kinderen en stellen ze zichzelf hoge eisen. Hoogbegaafde kinderen hebben doorzettingsvermogen, een bijzonder goed geheugen en vragen vaak om meer uitdaging op school. 

Begeleiding bij hoogbegaafdheid

Zie jij dat jouw kind hoogbegaafd is? Probeer dit dan niet zelf op je schouders te nemen, maar geef hem of haar ook de professionele begeleiding die ze nodig hebben. Je zorgt er dan voor dat je kind gelukkig is, dat deze zich minder eenzaam voelt, dat deze begrijpt wat er gebeurt en dat je kind met hoogbegaafdheid exact zo door het leven kan gaan als elk ander kind.