een puntlaser gebruiken in de bouw

Voor sommige werkzaamheden is het goed om een puntlaser aan te schaffen. Echter weet je soms niet wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Er zijn namelijk veel meer modellen te vinden dan je in eerste instantie gaat denken. En waar gebruik je hem dan allemaal voor? Het is verstandig om hier eerst naar te gaan kijken voordat je tot een aankoop over gaat. Onderstaande informatie legt jou daarom alles uit over de lasers en de voordelen die je ermee kunt gaan behalen. Lees daarom snel verder en ontdek het voor jezelf.

Meerdere toepassingsmogelijkheden bij een puntlaser

Een puntlaser is een apparaat waarmee je heel nauwkeurig kunt gaan werken. Je kunt hiermee zowel haaks als waterpas werken. Je hoeft hierdoor niet meer met een waterpas en potlood aan de slag te gaan om alles recht te krijgen. Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden. Denk daarbij aan het betegelen van wanden, het plaatsen van een tussenmuur, het plaatsen van een keuken of het uitlijnen van plafondverlichting. Hiervoor zijn verschillende soorten lasers te gebruiken, zodat je altijd de nauwkeurigheid hebt die je nodig hebt tijdens jouw eigen werkzaamheden. Er zal nergens meer iets scheef komen te zitten in jouw woning.

een puntlaser gebruiken in de bouw

De eenvoudige type lasers

Je moet dan gaan kijken naar het type puntlaser dat je aanschaft. Hiervoor heb je in eerste instantie een apparaat met 1 lijn. Zoals de naam al aangeeft, zal deze slechts een punt gaan projecteren. Je kunt dan een loodrechte lijn gaan maken, zodat je alles goed gaat leggen. Ook kun je hiermee rechte hoeken gaan creƫren. Deze loodlijn zal jou altijd gaan helpen. Ook kun je gaan kijken naar twee lijnen. Hierbij worden horizontale en verticale lijnen getrokken, zodat je een kruis krijgt. Hiermee kunnen stopcontacten uitgelijnd worden, heb je kabelgoten en bevestigingsankers. Een nadeel is wel dat je deze niet op een vloer of plafond kunt gaan projecteren.

Automatisch waterpas laten zetten

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Een puntlijn met drie lijnen wordt soms ook wel een multilijnlaser genoemd. Hierbij wordt een horizontale lijn gecombineerd met twee verticale lijnen. De verticale lijnen staan in een hoek van 90 graden en zullen daarom zichtbaar zijn op de vloer, de wanden en het plafond. Je kunt dus helemaal rondom gaan werken, zonder dat je de laser weer op een andere plaats moet gaan zetten. Je kunt ook gaan kijken naar een zelfnivellerende laser. Deze zal de laser automatisch waterpas zetten, waardoor je ook op instabiele oppervlakten kunt gaan werken.

Alles op een rijtje zetten

Je moet goed gaan kijken welke puntlaser je aan gaat schaffen. Als je deze namelijk uitgekozen hebt, ben je verzekerd van een lange levensduur. Ga daarom eerst bekijken wat je voor werkzaamheden uit gaat voeren, zodat je uiteindelijk ook een laser hebt die bij je gaat passen. De opties zijn eindeloos en de aankoop kan overal op aangepast worden. Dit maakt de werkzaamheden alleen maar eenvoudiger en je hoeft niet meer moeilijk te doen met een waterpas en potlood.