factuur te laat betaalt door een klant

Het ondernemerschap heeft naast een heleboel voordelen ook een aantal nadelen. Ondernemers vinden het incasseren van openstaande facturen en het verzenden van herinneringen één van de minder leuke dingen. U herkent het vast wel, u bent nog steeds aan het wachten op een betaling van een klant terwijl u het product of dienst al enige tijd geleden geleverd heeft. Op een gegeven moment maken uw telefoontjes en betalingsherinneringen geen indruk meer, dan is het tijd om een incasso advocaat in te schakelen!

een incasso advocaat inschakelen om facturen te laten betalen

Wat doen incasso advocaten?

Een incasso advocaat heeft meerdere bevoegdheden, zo mag een incasso advocaat openstaande facturen innen, een aanmaningsbrief schrijven en buitengerechtelijke middelen inzetten. Een incasso advocaat beschikt dus over de mogelijkheden om een betaling te realiseren. Maar een deurwaarder of een incassobureau beschikt ook over deze mogelijkheden. Wat zijn dan de voordelen van het inschakelen van incasso advocaten? Deze voordelen zijn voornamelijk zichtbaar bij het gerechtelijke incassotraject. Zo hebben incasso advocaten altijd het recht om beslag te leggen op rekeningen en goederen van de niet-betalende partij. Tenslotte mag de advocaat een faillissement aanvragen. Dankzij deze bevoegdheden kan een advocaat de druk bij de tegenpartij opvoeren. 

Is het inschakelen van een incasso advocaat verplicht?

Afhankelijk van de situatie, is het inschakelen van een advocaat verplicht. Bij een openstaande factuur tot € 25.000 is het mogelijk om zelf te procederen. Bij alle bedragen hoger dan € 25.000 is het verplicht een advocaat in te schakelen. Daarom wordt er vaak een beroep gedaan op advocaten bij zakelijke conflicten. 

Wanneer is het tijd om een incasso advocaat in te schakelen?

Het inschakelen van een advocaat is meestal niet bevorderlijk voor de klantrelatie. Maar wanneer is nu het juiste moment om een incasso advocaat in te schakelen? De wettelijk betalingstermijn in Nederland is 60 dagen sinds 1 juli 2017. Is deze betalingstermijn verstreken? Dan moet u serieus na gaan denken over het inschakelen van een advocaat.

Hoe kies ik een goede incasso advocaat?

Het kiezen van een incasso advocaat kan lastig zijn. De beste incasso advocaten zijn lid van  de Vereniging van Incasso Advocaten (VIA). Zo is een van de advocaten van De Neef Advocaten aangesloten bij deze vereniging. Een advocaat kan hier pas lid van worden als hij langer dan vijf jaar advocaat is en een belangrijk deel van zijn tijd besteed aan incassozaken. Deze vereniging verplicht advocaten om jaarlijkse meerdere cursussen op incassogebied te volgen. Zo zijn de advocaten altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wordt kwaliteit gegarandeerd.